top of page
Globes title.png
Globes Corona.png
Globes Karen.png

איך להשקיע כשהבורסה בירידה:

6 טעויות נפוצות שעשויות לעלות למשקיעים ביוקר

אנחנו נמצאים במציאות שלא הכרנו עד כה. וההתמודדות מחייבת צניעות כמובן והבנה כי יתכן וחבילות התמריצים הפיסקליים הניתנים בימים אלו בכלכלות השונות בעולם לא יהיו מספיקים על מנת למנוע מהכלכלה העולמית לשקוע בהאטה משמעותית.

על רקע הרמות הנמוכות בהן נסחר מדד הדאו ג'ונס (35%- מתחילת השנה), ובדומה למדדים מובילים אחרים בעולם, אנחנו נתקלים ביותר ויותר משקיעים "יושבי מזומן" אשר מתלבטים האם למרות חששותיהם לגבי ההשלכות של נגיף הקורונה על הכלכלה העולמית והשווקים הפיננסים, לא כדאי בקרוב להגדיל את החזקתם במניות. ויתכן ותהיה זו אכן הזדמנות העשור, רק חשוב לנקוט במשנה זהירות.

לאופטימים שביננו, ריכזנו את 6 הטעויות הנפוצות:

 

1. תאום ציפיות - היו מוכנים לקנות כאשר ישנה תנודתיות חדה והשווקים ממשיכים ליפול. אל תצפו שתצליחו לקנות כאשר השוק יהיה ברמתו הנמוכה ביותר.

 

2. בחינת אסטרטגיית ההשקעות שלכם נבחנת לאורך זמן – כלומר לאחר שנה או שנה וחצי לכל הפחות. בהקשר הזה, זכרו כי בבחינת 3 המשברים האחרונים ב 30 שנים האחרונות, ניתן לראות כי  ללא קשר להיקף הירידה בשווקים, טווחי הזמן ל recovery מלא של השווקים כלומר לחזרה לרמת המחירים שהיו תרום תחילת משבר נעו בין 22 ל 48 חודשים.

 

3. הגדירו לעצמכם מהם הסקטורים והמניות הספציפיות שאתם מתכוונים לקנות מבעוד מועד. אל תחכו לרגע האחרון – יתכן והבנקאי שלכם לא יהיה זמין עבור התייעצויות (מרבית הצוותים עובדים בשבועיים האחרונים מתכונת מצומצמת) או אתר הבנק שלכם לא יעמוד בעומס ויתקע כפי שקרה כבר מספר פעמים בשבועיים האחרונים עם אתרים של בנקים שונים בעולם. כך, עדיף גם כן להעביר כבר את ההוראות שלכם לבנק כאשר קבעתם מבעוד מועד את מחירי הקניה שמקובלים עליכם.

 

4. תפסת מרובה לא תפסת. אל תנסו להשקיע את כל הסכום שאתם מייעדים למניות בפעם אחת ואל תנסו לתזמן את השוק. רבים ניסו זאת בעבר ללא הצלחה מרובה. להיפך, נסו לפרוס את הסכום שאתם רוצים להשקיע בהדרגתיות על פני 3 נקודות בזמן. קל יותר להשקיע בכל פעם שליש מהסכום מאשר להשקיע את כל הסכום בפעם אחת. אם השוק ממשיך לרדת, דבקו באסטרטגיה והמשיכו לקנות. כמוכן, קחו בחשבון שלרוב מפספסים את הנקודה הנמוכה ביותר, וקונים את הסכום השלישי כאשר השוק כבר במגמת עליה. זכרו, בראיה של שנה שנה וחצי קדימה, לא כל כך משנה אם תתפסו את השוק ב -35% או ב -30%. מה שחשוב זה לא תפספסו את ההזדמנות להכנס לשוק ולהגדיל את רכיב המניות שלכם בגלל ניסיון תזמון של השוק ברמתו הנמוכה ביותר.

5. אל תהיו מופתעים שברגע האמת יהיה לכם קשה לקבל החלטות. משבר הקורונה הוביל את השווקים הפיננסים לרמת שיא היסטורית ברמת התנודתיות. היו מחושבים ופחות אמוציונליים. אל תשנו את האסטרטגיה שלכם ואל תשנו את מחירי הלימיט לקניה בכל עת – פשוט תדבקו לאסטרטגיה שקבעתם לעצמכם.

 

6. השארו אופטימיים. ברור כי קשה לכולנו בשלב זה לדעת מה תהיינה ההשלכות של המדיניות הכלכלית בישראל ובעולם בטווח היותר ארוך הן על הכלכלה הריאלית והן על השווקים הפיננסים. וארוכה עוד הדרך אך זיכרו שהשוק כבר ירד 35% מתחילת המשבר ולכן גוברת ההסתברות שהירידות המשמעותיות ביותר מאחורנו. העדיפו השקעה בסקטורים ובמניות שייצאו מהמשבר הנוכחי מהר יותר מסקטורים אחרים. כמו כן, זיכרו כי מחירי חלק מהמניות ירדו בצורה משמעותית כתוצאה ממכירה מאסיבית של תעודות סל ו ETFs אליהן הן משתייכות ולא בהכרח בגלל שהתמחור שלהם לא אטרקטיבי.

(נכתב ב 23 במרץ 2020)

 

 

קארן שווק הינה מייסדת ומנכ"לית של לוסיד השקעות פמילי אופיס. בתפקידה הקודם, כיהנה כמנכ"לית הבנק השוויצרי פיקטה (Banque Pictet & Cie S.A) בישראל. קארן היא  בעלת רישיון לניהול תיקי השקעות מהרשות לניירות ערך.

.

bloomberg2.png
globes 2.png
bottom of page