top of page

החברות בארה"ב פצחו ב"דיאטת חוב"

העלאות הריבית האחרונות בארה"ב וההאטה בצמיחה העולמית, דוחפות חברות רבות בארה"ב להקטין את החוב שנטלו בשנים האחרונות ולעשות צעדים בוני אמון כדי שהמשקיעים יחזרו להשקיע בהן

כלכליסט ב 5.3.2019

העלאות הריבית האחרונות בארה"ב וההאטה בצמיחה העולמית, דוחפות חברות רבות בארה"ב להקטין את החוב שנטלו בשנים האחרונות ולעשות צעדים בוני אמון כדי שהמשקיעים יחזרו להשקיע בהן.

רווחי השיא של חברות מדד ה-S&P500 ברבעונים האחרונים נבעו בעיקר מצמיחה בהכנסותיהן ומההטבות הפיסקליות המשמעותיות שניתנו להן במהלך השנים האחרונות. השילוב של רווחי שיא וריבית נמוכה, גרמו ללא מעט חברות להעיז ולמנף את עצמן בצורה משמעותית במטרה להיות אטרקטיביות עבור המשקיעים.

 

במהלך התקופה, החברות ניצלו את ההזדמנות וקנו את המניות של עצמן (buybacks), בין אם באמצעות המזומנים שבקופתן ובין אם באמצעות הנפקות אג"ח, כדי לדחוף כלפי מעלה את הרווח למניה - כך שההשקעה בהן תהפוך להיות אטרקטיבית ומחיר המניה יעלה בהתאם.

כעת, ברקע להאטה בצמיחה העולמית, המשקיעים מתחילים לתהות לגבי רמות החוב הגבוהות של החברות ומתחילים להביע חשש מהתנהלותן.

בתוך כך, מתחזקת בשבועות האחרונים מגמה הפוכה שבה חברות לא רק שמפסיקות להנפיק חוב, אלא מחזירות את הכסף שהן חייבות למשקיעים, לפני מועד הפידיון המקורי.

כלומר הן פוצחות ב"דיאטת חוב" אגרסבית על מנת לחזור "לגיזרתן" של לפני ימי הריבית הנמוכה.

 

לפי הדיווחים של בלומברג, ב-2018 נרשמה ירידה של כ-12% בהיקף ההנפקות החוב הקונצרני, כאשר המגמה התעצמה לקראת הרבעון האחרון של השנה. ברבעון הרביעי של 2018, היקף ההנפקות ירד בכ- 32% ביחס לשנה הקודמת.

סיבה נוספת לדיאטת האג"ח היא סוגיית הדירוג של אגרות החוב. חברות אשר נמצאות כיום ברמת דירוג של "BBB" (רמת דירוג הנמוכה ביותר בקטגוריית אגרות החוב בדירוג השקעה גבוה) נהנות משוק נזיל שהיקפו מעורך בכ-5 טריליון דולר.

עלויות המימון הגדלות ומינוף היתר של חלק מהחברות עלול לגרום לדירוג שלהן להיפגע ולרדת לקטגוריית חוב "זבל" (High Yield) - שוק נזיל פחות שהיקפו מגיע ל- 1.2 טריליון דולר בלבד. החשש מירידה בדירוג מספק רוח גבית לחברות להמשיך ולרכוש את החוב של עצמן.

לאור הצפי לשנה תנודתית, יש מקום להיות סלקטיביים יותר ולהתמקד באגרות החוב של החברות החזקות יותר בשוק. יש לבחון חברות ביתר קפדנות בעיקר בסקטורים שתלויים במחזור הכלכלי - קרי הסקטור הפיננסי, חברות הרכב או נדל"ן למגורים.

 

הכותבת הינה מנכ"ל לוסיד השקעות פמילי אופיס (Lucid Investments Family Office)

debt diet, wealth management, financial investments

bottom of page